UX Trivia Quiz #4 Answers

If you want to try the quiz, it can be found here: http://www.quiz-maker.com/Q8R01E9

If you want to look at the results online, you can find that here: http://www.quiz-maker.com/Account-Quiz-Results?qp=146561x0364E7ab-3

Overall, 184 people completed this quiz (as of 5/1/17). On the average, they got 4.8 questions right out of 10. 

Here's a breakdown by question:

  1. Who is this UX Pioneer, the 2016 recipient of the UXPA's Lifetime Achievement Award?
     Photo of Susan Dray
    Answer: Susan Dray. 48% got this right. Susan Dray is a recognized leader in usability, human factors, and human-computer interaction.  In 2015, she was awarded the SIGCHI Lifetime Achievement in Practice Award and in 2016 was awarded the UXPA Lifetime Achievement Award. And check out this photo of "Dr. Dre" & "Mr. T"!

  2. What's a therblig?
    Answer: One of the elemental motions used in time-and-motion studies. 43% got this right. Therbligs are 18 elemental motions used in classic time-and-motion studies.  The term is derived from the last name of Frank & Lillian Gilbreth spelled backwards (but not reversing the "th"). They were American industrial psychologists who invented the field of time and motion study.

  3. Who wrote the book, Global UX: Design and Research in a Connected World, published in 2011?
    Global UX Book Cover
    Answer:
    Whitney Quesenbery and Daniel Szuc. 48% got this right. Global UX: Design and Research in a Connected World, by Whitney Quesenbery and Daniel Szuc, discusses how user experience practice is changing and how practitioners and teams around the world are creating great user experiences for a global context.

  4. Approximately what percentage of men have some type of color blindness? 
    Answer: 8%. 51% got this right. Color blindness (color vision deficiency) affects approximately 1 in 12 men (8%) and 1 in 200 women in the world. See, for example, Colour Blindness.  A number of simulators of color vision deficiencies are available, such as this Color Blindness Simulator.

  5. What is kerning?
    Answer: Adjustment of horizontal space between adjacent letters. 80% got this right (the highest on this quiz). Kerning is the process of adjusting the horizontal spacing between adjacent letters, usually to achieve a visually pleasing look. 

  6. What's Pantone's Color of the Year for 2017? 
    Answer: Greenery. 38% got this right. Pantone's Color of the Year for 2017 is Greenery (aka Green!)

  7. Who is this woman, author of the book Computers as Theatre, an advocate for diversity & inclusiveness in video games, and founder of the video game company Purple Moon?
     Photo of Brenda Laurel
    Answer: Brenda Laurel. 42% got this right. Brenda Laurel is known for her work at the intersection of human-computer interaction and the arts, as well as her work in advocating for inclusiveness and diversity, especially in game design.  She founded Purple Moon, whose games were targeted at girls between the ages of 8 and 14.

  8. Who is this person, whose pioneering research helped shape the HCI field in France and who was an author of the Presentation-Abstraction-Control (PAC) model of software architecture?
     Photo: Joelle Coutaz
    Answer: JoŽlle Coutaz. 37% got this right. This is JoŽlle Coutaz, whose pioneering research helped shape the field of human-computer interaction in France. She also founded the Ingťnierie de l’Interaction Homme-Machine (an HCI research group) at the Laboratory of Informatics of Grenoble in 1990 and served as its head until 2010. In 2013, she was awarded the Legion of Honor by the Republic of France for her pioneering contributions to Human-Computer Interaction.

  9. Who designed all of these icons for the original Mac?
    Mac icons
    Answer: Susan Kare. 30% got this right.  Susan Kare is an American artist and graphic designer who created many of the interface elements for the Apple Macintosh in the 1980s.

  10. What famous font designer created these typefaces while at Adobe?
    Font samples 
    Answer: Carol Twombly.  66% got this right. Carol Twombly is an American designer, best known for her type design. She worked as a type designer at Adobe Systems from 1988 through 1999, during which time she designed, or contributed to the design of, many typefaces, including Trajan, Myriad and Adobe Caslon.

Updated May 5, 2017.

Comments, suggestions for future questions, etc: TomTullis (at) gmail.com