UX Trivia Quiz #2 Answers

If you want to try the quiz, it can be found here: http://www.quiz-maker.com/Q6U0UTZ

If you want to look at the results online, you can find that here: http://www.quiz-maker.com/resultsQ6U0UTZ

Overall, 189 people completed this quiz (as of 3/31/17). On the average, they got 6.2 questions right out of 10. The median was 6. Here is a frequency distribution of the number of correct answers:

Frequency Distribution

Here's a breakdown by question:

  1. If you run a usability study with 10 participants and find that 6 of them successfully completed a task, what could you estimate is the lower limit of the 90% confidence interval for that completion rate?
    Answer: About 35%. Only 40% got this right. With 6 out of 10 participants successful, you can use the Adjusted Wald Method to calculate a 90% confidence interval, which would be from about 35% to 81%.

  2. What is the hex color #FFFFFF?
    Answer: White. 66% got this right. See Web Color Names.

  3. What's the name of this early computer from Apple?
    Apple Lisa
    Answer: Apple Lisa. 70% got this right. The Lisa was introduced in 1983 and was one of the first personal computers with a Graphical User Interface (GUI) and mouse. Its high price (almost $10,000) was one of the factors that contributed to poor sales and it was discontinued in 1986.

  4. Who is this UX pioneer, perhaps best known for the series of Comparative Usability Evaluation (CUE) studies in which more than 100 professional usability teams tested or reviewed the same applications?
    Rolf Molich
    Answer: Rolf Molich. 54% got this right. Rolf Molich coordinated a series of Comparative Usability Evaluation (CUE) studies which found that there was surprisingly little consistency in the usability issues identified by different teams.

  5. Who designed this chair?
    Eames Chair
    Answer: Charles and Ray Eames. 69% got this right. This is the iconic Eames Lounge Chair, designed by the husband-and-wife team of Charles and Ray Eames.

  6. What was the name of the first spreadsheet program, shown here?
    VisiCalc
    Answer: VisiCalc. 60% got this right. VisiCalc was the first spreadsheet program for personal computers, originally released in 1979 for the Apple II by VisiCorp.

  7. Which of these is NOT one of Dieter Rams's Ten Principles of Good Design?
    Answer: Good design is low cost. Only 49% got this right. His principles don't say anything about cost. Here are his Ten Principles for Good Design.

  8. The following is an example of an item on what type of rating scale?
    Rating scale
    Answer: Likert Scale. 76% got this right. A Likert scale involves a rating of agreement/disagreement with a series of statements. It is named for Rensis Likert (who, BTW, pronounced his name as "Lick-urt", not "Like-urt"). Note that, contrary to popular belief, a Likert scale is actually not a single rating scale. It involves a set of related ratings on items that have this structure.

  9. In additive color mixing (i.e., mixing light), what do you get if you combine red, green, and blue?
    Answer: White. Only 46% got this right. Additive mixing (with light) works differently from subtractive mixing (with pigments). See, for example, Color Theory.

  10. What's the difference between an open and a closed card sort?
    Answer: An open sort has no predefined categories; a closed sort does. 92% got this right (the most on this quiz). In an open card sort, users create their own categories for the cards. In a closed card sort, they are given the categories to group the cards into. There can also be hybrid card sorts which are a combination of the two. See, for example, this card-sorting article.

Updated April 14, 2017.

Comments, suggestions for future questions, etc: TomTullis (at) gmail.com